Bruikleen van beeldende kunst als pleegvoogdij

Bruikleen van beeldende kunst als pleegvoogdij

Twee-eiige Drieling en Kunsthal Gent herdenken de tentoonstellingsovereenkomst.

auteur
Twee-eiige Drieling
File
download de handleiding en pleegvoogdijovereenkomst in het Nederlands.pdf
File
download de handleiding en pleegvoogdijovereenkomst in het Engels.pdf
Image
Pleegvoogdij

In de sector werkt men reeds decennia aan modelcontracten voor het tentoonstellen, uitlenen of consigneren van kunstwerken. Veel van deze modellen vind je op het sectorinitiatief Juist-is-Juist.

Deze voorbeelden zijn vooral geschikt voor tijdelijke relaties. Ze vatten echter niet de bijzondere, discursieve band die ontstaat wanneer een werk in Kunsthal Gent wordt opgenomen in de (letterlijk) 'Endless Exhibition'.

Twee-eiige Drieling ging op zoek naar een juridische kwalificatie of analogie die deze tentoonstelling beter vat. Uit gesprekken met de eerste deelnemers aan The Endless Exhibition bleek dat de relatie tussen Kunsthal, kunstenaar en diens kunstwerk eerder één van duurzame zorg is.

Een rechtsfiguur die volledig om zorg draait is de pleegvoogdij van minderjarige kinderen.

Twee-eiige Drieling vertaalde het model tentoonstellingsovereenkomst van Juist-is-Juist tot een pleegvoogdijovereenkomst voor kunstwerken. Kunsthal Gent gebruikt het model en blijft zo met kunstenaars in continu gesprek gaan over de juiste formulering van de overeenkomst en zorg voor het kunstwerk.

Je vindt ons werk hierboven in het Engels en het Nederlands. Vragen over hoe dit model te gebruiken? Contacteer ons via ask@twiiid.be.

gerelateerde artikelen