Groepsgesprekken over bruikleen van beeldende kunst als pleegvoogdij

Groepsgesprekken over bruikleen van beeldende kunst als pleegvoogdij

De tentoonstellingsovereenkomst als pleegvoogdij? We borduurden met Deense kunstenaars en curatoren verder op ons werk voor Kunsthal Gent.

auteur
De aanwezigen
Image
ETHERPADS

De pleegvoogdijovereenkomst die we schreven in samenwerking met Kunsthal Gent vormde in residentie bij f.eks de basis voor verdere reflectie.

De sector werkt reeds decennia aan modelcontracten voor het tentoonstellen, uitlenen of consigneren van kunstwerken. Veel van deze modellen vind je op het sectorinitiatief Juist-is-Juist. Ze vatten echter niet de bijzondere, discursieve band die ontstaat wanneer een werk in Kunsthal Gent wordt opgenomen in de (letterlijke) 'Endless Exhibition'.

Twee-eiige Drieling ging op zoek naar een juridische kwalificatie of analogie die de relatie tussen Kunsthal, kunstwerk en kunstenaar preciezer uitdrukt. Een zo'n rechtsfiguur - die bovendien hoofdzakelijk om het begrip 'zorg' draait - is de pleegvoogdij .

Twee-eiige Drieling hertaalde het model tentoonstellingsovereenkomst van Juist-is-Juist tot een pleegvoogdijovereenkomst waarin zowel het kunstwerk, de kunstenaar als 'ouder' en Kunsthal als 'pleegvoogd' een stem krijgen. Die overeenkomst vind je in het artikel onderaan.

Kunsthal Gent gebruikt dit model en blijft zo met kunstenaars in gesprek gaan over de juiste formulering van de overeenkomst en zorg voor het kunstwerk.

Hoe universeel is dit contractueel discours? Is deze uitnodiging om het gesprek rond een tentoonstellingsovereenkomst te herformuleren bruikbaar in de Deense, of zelfs lokale Aalborgse context? In een sessie met kunstenaars en curatoren gingen we dieper in op drie bouwstenen van het contract:

  • De gehanteerde taal en terminologie.
  • Clausules over de morele auteursrechten van de kunstenaar.
  • Clausules over de eigendom van de kunstenaar over het kunstwerk.

Daarna bogen drie werkgroepen zich over dezelfde thema's. We nodigden de deelnemers uit om hun perspectieven toe te voegen en kritiek te formuleren.

We gebruiken hiervoor live etherpads, waar je de notities één per één kan zien verschijnen zoals ze werden aangereikt in het gesprek, of in z'n geheel bekijken.

Duik in:

gerelateerde artikelen