Een podcastreeks over blockchain in de kunsten

Een podcastreeks over blockchain in de kunsten

Koen Vingerhoets ging met ons in gesprek over blockchain. Na een basisuitleg gingen we samen op zoek naar handige toepassingen van deze technologie voor de kunsten.

auteur
Koen Vingerhoets, Kübra Avci, Twee-eiige Drieling
File
download het transcript van de 2 podcasts.pdf
Image
PODCASTBLOCKCHAIN2

Twee-eiige Drieling werkt op verschillende manieren als juridisch klankbord voor de cultuursector. Onze bibliotheek speelt daarbij een grote rol. Met het project 'What's in a Library?' stellen we deze open voor de sector.

Tijdschriften, boeken en naslagwerken zijn niet alleen bronnen voor advies, maar inspireren toekomstvisies en vormen (beleids)voorstellen. Daarom is het cruciaal deze verzameling continu tegen het licht te houden en aan te vullen. We zijn altijd op zoek naar lezers om in onze verzameling ideeën, kritieken, interpretaties of referenties achter te laten.

Soms is die toevoeging informeel, soms mondt die uit in een film, video of in dit geval een podcastreeks. Je vindt alle toevoegingen in het artikel onderaan.

Koen Vingerhoets droeg bij aan het boek 'Smart Contracts: een overzicht vanuit juridisch perspectief'. We nodigden hem uit verder te borduren op zijn eigen bijdrage en met ons te zoeken naar handige toepassingen van blockchaintechnologie in en voor de kunsten.

In het eerste deel introduceert hij een hele hoop begrippen uit de blockchainwereld. Wat zijn tokens en nodes, wat is het verschil tussen een private en public blockchain? Zo is iedereen mee.

In het tweede deel gaan we samen op zoek naar handige toepassingen in de kunsten. Hoe kan blockchaintechnologie de werking van de beheersvennootschappen verstevigen? Kunnen beeldend kunstenaars de whereabouts van hun werk volgen via een blockchaintoepassing? Hoe verhoudt deze technologie zich tot creative commons en copyleft?

Je beluistert de twee afleveringen via Spotify. Wie liever leest, vindt een transcript hierboven.

gerelateerde artikelen