Filmavond: Allen Smithee - American History X

Filmavond: Allen Smithee - American History X

Georganiseerd in het kader van Pop Up To Date

03/05/2019
CC Berchem

Edward Norton heeft de gewoonte om de films waarin hij meespeelt te veranderen. Hij morrelt aan het script, het scenario of de montage. Voor American History X eiste hij zelfs zijn eigen final cut. Dat leidde tot een conflict met debuterend regisseur Tony Kaye, die zijn naam van de film wou verwijderen. In de Verenigde Staten komen dergelijke conflicten voor een commissie van de Directors' Guild of America (DGA), die eist dat bij elke film een regisseur wordt gecrediteerd.

De DGA bekijkt in hoeverre de regisseur daadwerkelijk de controle over de film verloor en of diens naam vervangen mag worden door de placeholder 'Allen Smithee'. Voor American History X was dat uiteindelijk niet het geval.

Van waar komt die strenge visie op het auteursrecht van regisseurs en hoe zouden zo'n conflicten in België verlopen? Twee-eiige Drieling gaf een korte introductie tot het Amerikaanse studiosysteem, author theory en de morele rechten van de auteur-regisseur vanuit Amerikaans en Europees perspectief. Daarna keken we samen American History X.

Als vervolg op de filmavond leenden we het boek 'Directed by Allen Smithee' uit aan Bram Renders en Peter Deuss. Voor ons project 'What's in a Library?' bespraken zij op basis van deze uitgave de rol van de regisseur in audiovisuele producties.

 

Image
History X
Waar en wanneer?
Dit event is voorbij sorry!