Debat: Kunstwerkloos

Debat: Kunstwerkloos

Georganiseerd in het kader van Pop Up To Date

13/05/2019
Kleine zaal, CC Berchem

Wie kunstenaarsstatuut zegt, bedoelt meestal voordelen in de werkloosheidsuitkering. Het doel van dit 'statuut' is tweeledig: schommelende inkomsten opvangen en een degelijke sociale opbouw voorzien. In de ogen van de wet blijven deze kunstenaars in essentie een werkloze, hoe hard er ook gewerkt wordt. Dat betekent administratie, bureaucratie, veel verwarring en nodeloos conflict.

Waarom werd gekozen om kunstenaars in te bedden in de werkloosheid om in hun sociale opbouw te voorzien? Welke andere mogelijkheden zijn er binnen de Belgische context? Wat kunnen we leren van systemen en voordelen die aan andere beroepsgroepen worden toegekend?

We organiseerden en modereerden een infosessie en debat over deze thema's met Bart Van der Roost (Opera Ballet Van Vlaanderen), Aminata Demba (theatermaker, actrice, productieverantwoordelijke en presentatrice), Laurens Mariën (freelance curator), Sara de Roo (actrice, docent AP-Hogeschool), Dirk De Corte (Universiteit Antwerpen - Cultuurmanagement) en Delphine Hesters ( Freelance onderzoekster en auteur - Kunstenpunt).

Een transcript van de meest prikkelende ideeën van die avond vind je hieronder.

Image
Werkloos
Waar en wanneer?
Dit event is voorbij sorry!